Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 1 Hlasů - 4 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Superhypermarkety
Autor Zpráva
Sisa Offline
Admin

Připojen(a): Feb 10
Příspěvek: #1
Superhypermarkety
Původně jsem chtěl Yvon odpovědět jen soukromým mailem, ale myslim, že neuškodí, když si tohle palčivý téma proberem všichni. Je to reakce (na reakci) na Márovu výzvu s Interšpárem.

Yv. Napsal:Lepší je domácí zmražená jahodová dřeň. Wink
A jak napsala Zuzka ..., plně s ní souhlasím.
Je sice fajn, že supermarkety rozšiřují své nabídky, protože těch lidí jsou a bude kvanta co raději navštíví supermarket, než krám,ale jsou to stále korporace, které vykořisťují zaměstnace (máti by mohla vyprávět), manipulují se zákazníky, používají nekalé praktiky se zbožím, reklamou a tak vůbec ...

Nebude přece jen lepší naučit lidi chodit do krámků se zbožím pro vege a veg určeným, než podporovat tyto korporace?
Za mě teda ne-e

Pro šťourače:
Sice občas, když je nezbytně nutné, tak takový obchod navštívím, ale raději volím trh nebo krám se zdravou výživou ..´., to kdyby se na mě někdo osopil, že je také podporuji. Ano, ale snažím se o eliminacit a jsem si plně vědoma toho ..., jenou snad dosáhnu toho co mě na této společnosti nejvíce sere a budu to s úspěchem bojkotovat na 100% a ne jen na 70%
PS: už přes dva týdny jsem supermarket nenavšítívíla Wink

"Nebude přece jen lepší naučit lidi chodit do krámků se zbožím pro vege a veg určeným, než podporovat tyto korporace?" Ani náhodou, obávám se. Lidi jsou většinou tak líní, jak jen můžou, a korporace budou vesele podporovat, už jen proto, že budou jiný korporace jejich "chlebodárci"...

Myslím si, že odnaučit masy životní styl práce-supermarket-mekáč-gauč u televize (to vše autem) se nám nepovede, ba dokonce když budeme bojovat i proti konzumerismu (nechci ho obhajovat, je to jen pragmatismus), budou nás považovat za svoje nepřátele (nepřátele svýho pohodlíčka). Podle mě jde o to, aby donutili ty mekáče servírovat veganský hamburgry...

Gn 1:29 - Řekl ještě Bůh: Aj, dal jsem vám všelikou bylinu, vydávající símě, kteráž na tváři vší země, a všeliké stromoví, nesoucí símě; [to] bude vám za pokrm.
10. 6. 2010 15:57
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Citovat příspěvek v odpovědi
Sisa Offline
Admin

Příspěvek: #2
RE: Superhypermarkety
Bára Napsal:já taky nejsem fanda supermarketů a hypermarketů a všeho toho, a taky daleko radši nakupuju v malých obchodech nebo u Vietnamců.
Na druhou stranu, vidím to tak, že pokud se nabídka supermarketu rozšíří o jeden druh zmrzliny, a to konkrétně veganské, zaprvé se to nijak zvlášť neprojeví na rozmachu toho obchodu, a pokud nikdo o dovoz tohohle druhu zmrzliny nepožádá, tak to podle mě rozmach obchodu vůbec nijak neovlivní. A zadruhé, existence veganský zmrzliny v nabídce supermarketů je super, když lidi kteří přemýšlí standartně konzumně uvidí, že ona je i nějaká zmrzlina bez mlíka, a mně hned na dosah, a třeba, třeba ji takovej konvenční člověk i vyzkouší. Pro moje známý nevegany je celkem argument, že abys byl vegan, nemusí to znamenat od základu měnit tvůj život... stačí, když natáhneš ruku v regálu o něco vedle a vemeš si zmrzlinu, která chutná úplně stejně, ale je to podstatnej rozdíl pro zvířata. Mám i kamarádku, která takhle když jde do supermarketu, sáhne radši po vegan mlíku/jogurtu/zmrzlině, a do speciálního obchodu by pro to třeba nešla.

Tak chci říct, že si myslim, že zavedením jednoho druhu zmrzliny tady nijak poznatelně nepodpoříme praktiky a rozmach supermarketů, jsem přesvdčená, že to prostě prakticky skutečně neovlivní nic. Nemusíme tam lidi nahánět a všem tu zmrzlinu doporučovat, ale myslim si, že to, že pro tu masu lidí, která není aspon zatím ochotná změnit svůj konzumní život, je dobrý, když v jejich obchodu kam chodí budou mít možnost objevit alternativu. A zároveň s tím jim můžeme poukazovat na to, že konzumní život není ok.

Myslíte, že by to byl lepší stav, kdyby v supermarketech v ČR neprodávali sojová mléka, sojové jogurty, veganská másla, sojové párky a podobně?

Gn 1:29 - Řekl ještě Bůh: Aj, dal jsem vám všelikou bylinu, vydávající símě, kteráž na tváři vší země, a všeliké stromoví, nesoucí símě; [to] bude vám za pokrm.
11. 6. 2010 08:16
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Citovat příspěvek v odpovědi
Sisa Offline
Admin

Příspěvek: #3
Marek Napsal:Souhlasím s Bárou, až na jednu věc: pokud by tu zmrzlinu opravdu začali prodávat, tak já rozhodně a příkladně budu do Intersparu "lidi nahánět a všem tu zmrzlinu doporučovat"!

Ono totiž přesvědčit je, ať to zkusí dovézt, je jen první krok. Pak je třeba ten produkt v nabídce udržet, a to je možné jen v případě, že bude mít dostatečný odbyt. V tomto případě je to obzvlášť důležité, protože v minulosti už tady nějaké pokusy sojovou zmrzlinu prodávat byly, ale neuspěly, tzn. zjevně ta poptávka nebyla dostatečná, proto je třeba jí pomoci.

Argumentace Zuzky, že zmrzlina není nezbytná k životu a nestojí tedy za to, abychom kvůli ní spolupracovali s vykořisťovatelskými nadnárodkami, by byla možná oprávněná v případě, kdy by konzumentem této zmrzliny byli pouze a jenom vegani. Jenomže, jak již naznačila Bára, konzumentem této zmrzliny by byli i lidé, kteří by si při absenci zmrzliny sojové koupili zmrzlinu mléčnou, což znamená, že zavedení sojové zmrzliny by vedlo ke snížení poptávky po mléce.

Je to otázka priorit. Pro mě je snížení poptávky po mléce mnohem větší prioritou než nepodpora supermarketů. Příkoří, které se děje zaměstnancům supermarketů, je podle mě nesrovnatelné s tím, co prožívají krávy na mléko.

11. 6. 2010 08:17
Sisa Offline
Admin

Příspěvek: #4
Mně se u těchhle diskusí často vybaví případ margarínů. Když se na počátku 90. let začaly objevovat, lidi k nim měli zpravila odpor, šířil se FUD, že je to přece z ropy, nadávalo se, že to nechutná jako máslíčko atd. Ale byly lépe použitelný a záhy i levnější než máslo z kravskýho mlíka - a preference mas šla jako obvykle cestou nejmenšího odporu. A to, že to nechutná "jako mááslííčko", už najednou nikoho netrápí.

11. 6. 2010 08:35
Vraťka Offline
Člen Veggie Parade

Příspěvek: #5
Já mám pocit, že sme tímhle tématem dostali zpátky k opakovaný otázce "oddělovat se od veřejnosti", nebo "otevřít dveře i veřejnosti a ukázat jim, že to jde a není to složitý" ... Já osobně budu ráda, když se do supermarketů zmrzlina dostane, i když v Intersparu sem nebyla ani nepamatuju... Marku, díky za info...
11. 6. 2010 09:17
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Citovat příspěvek v odpovědi
yyugh Offline
Člen Veggie Parade

Připojen(a): Oct 09
Příspěvek: #6
(11. 6. 2010 08:35)Sisa Napsal:  Mně se u těchhle diskusí často vybaví případ margarínů. Když se na počátku 90. let začaly objevovat, lidi k nim měli zpravila odpor, šířil se FUD, že je to přece z ropy, nadávalo se, že to nechutná jako máslíčko atd. Ale byly lépe použitelný a záhy i levnější než máslo z kravskýho mlíka - a preference mas šla jako obvykle cestou nejmenšího odporu. A to, že to nechutná "jako mááslííčko", už najednou nikoho netrápí.

bohužel a tak to chodí, lidé neřeší kvalitu, raději dávají přednost kvantitě za malý peníz ...
pro zajímavost:
http://instinkt.tyden.cz/rubriky/tema/po...24549.html

k Báře: já jsem vyjádřila jen svůj názor, který nikomu nenutím, pokud chcete nabádat supermarkety, aby nabízeli veganský sortiment, tak nabádejte, je to vaše osobní rozhodnutí. Pokud nebude zbytí, tak si třeba to tofu , taky koupím v supermarketu, když zdravá výživa nebude poblíž ..., a to další důvod, proč nechci podporovat supermarkety, protože nechci, aby takové krámky krachovali, které se zatím díky bohu jakž takř drží. A co až nebudou? Budeme znova lobovat o tofu/zmrzlinu, ... v Albertě?

A čeho se bojím nejvíce? Že budu ráda za to, že v Plzni aspoň někde najdu tofu (nemluvím o zmrzlině, která je pro mě podřadná a ani nejsem zmrzlinový typ), že budu odkázaná na supermarket jako jediný zdroj ConfusedAngry
A předvědčit lidi, že když budou vegany mají ve všem alternativu? Jasně toho se člověk ze začátku bojí, že bude jen o mrkvi, to vím z těch otázek: "Vegan a co jíš"? To je snad jedno malé plus, ale je to je pro argumetaci toho, že o té mrkvi opravdu nejseš a máš obrovskou škálu na výběr.
Ale sakra neměli by spíše přejít na veganství kvůli těm zvířatům, uvědomit si co se jim všechno děje? To je tak těžký pro nepodporování tohoto hnusu (který podporují i supermarkety, když nakupují maso, vajíčka, mléko ... ) něco obětovat?
To se raději staneme vegany pro své pohodlí ... To nemůžu skousnout ... jdu na vzduch, na trh ...

PS: Nemyslím, že je dobré dělat na všechno téma do fóra ... páč začnu o tom moc přemýšlet a pak jsem v prdeli z toho, jak mě tu všechno sere.
KONZUM, ALIBISMUS, LOBISMUS, IGNORANCE, NETOLERANCE, NENÁVIST, ZABÍJENÍ ...
11. 6. 2010 09:35
Sisa Offline
Admin

Příspěvek: #7
Velké díky Yvoně za připomenutí jednoho velmi důležitýho faktu. Ačkoli zjednodušit "masám" vystříhat se živočišnejch produktů je jistě dobře, taky je dobře podporovat ty malý krámky, který na nás myslí už teď... Z čehož mi vychází jako nejlepší posílat lidi do spárů interhyperspárů, ale sám nakupovat ve zdrávkách...
... což doufám není kázání vody a pití vína, ale kázání vína a pití šampaňskýho :-)

11. 6. 2010 10:30
Host
Unregistered

Příspěvek: #8
Ja plne souhlasim, myslim, ze je dulezite, aby lidi , kteri jedi "mainstreamove" meli moznost ochutnat jak jime "my" - a to bude mozne jedine tak, ze k tomu budou mit vsechny prilezitosti. Takze nase snaha neni proto, ze bychom nemeli co jist, ale nase snaha je pomoci druhym, aby mohi jist jinak, lepe !!!

(11. 6. 2010 09:17)Vraťka Napsal:  Já mám pocit, že sme tímhle tématem dostali zpátky k opakovaný otázce "oddělovat se od veřejnosti", nebo "otevřít dveře i veřejnosti a ukázat jim, že to jde a není to složitý" ... Já osobně budu ráda, když se do supermarketů zmrzlina dostane, i když v Intersparu sem nebyla ani nepamatuju... Marku, díky za info...
11. 6. 2010 10:58
Citovat příspěvek v odpovědi
Host
Unregistered

Příspěvek: #9
Ja plne souhlasim, myslim, ze je dulezite, aby lidi , kteri jedi "mainstreamove" meli moznost ochutnat jak jime "my" - a to bude mozne jedine tak, ze k tomu budou mit vsechny prilezitosti. Takze nase snaha neni proto, ze bychom nemeli co jist, ale nase snaha je pomoci druhym, aby mohi jist jinak, lepe !!!
Veronika Bellova
11. 6. 2010 11:00
Host
Unregistered

Příspěvek: #10
To už můžeme spolupracovat s mekáčem, aby dělali i veganský hamburger, ne?
11. 6. 2010 14:00
Host
Unregistered

Příspěvek: #11
Ten předchozí příspěvek jsem psala já. Dodatek: a pak "lidi nahánět a všem ten burger v mekáči doporučovat"! Principiálně je to totéž.
Zuzana C.
11. 6. 2010 14:01
Sisa Offline
Admin

Příspěvek: #12
(11. 6. 2010 14:01)Host Napsal:  Ten předchozí příspěvek jsem psala já. Dodatek: a pak "lidi nahánět a všem ten burger v mekáči doporučovat"! Principiálně je to totéž.
Zuzana C.

Když začne firma McDonalds prodávat po celym světě veganský hambáče, bude to dobře, nebo špatně? Pro zvířata jistě dobře. Pro boj proti konzumerismu... se tím spíš nic moc nezmění, ale jestli něco, tak špatně...

A bojujeme proti konzumnímu způsobu života, nebo proti utrpení nevinných zvířat? Asi jak kdo, že ano... Angel

11. 6. 2010 14:27
Host
Unregistered

Příspěvek: #13
Ano, je to totéž. Bohužel v tuto chvíli není reálná šance, aby McDonalds prodával veganský burger, ale kdyby byla, tak se o to snažím ještě víc, než se teď snažím o zmrzlinu v Intersparu. Marek
11. 6. 2010 15:08
Vraťka Offline
Člen Veggie Parade

Příspěvek: #14
Tak v tomhle naprosto souhlasim s Markem... Mimochodem například Burger King má v zahraničí v nabídce i veganský burgry a přišlo mi to super. Po dlouhý době sem mohla zajít s ostatníma na "rychlojídlo" a vegan burger chutnal i jim a to mi prijde to hlavni. Aby lidi měli na výběr a veganství/vegetariánství se tolik nebáli, ochutnávali, přidávali se k nám...
11. 6. 2010 16:14
Bára Offline
Člen Veggie Parade

Příspěvek: #15
Jen tak mimo jsem narazila na článek z blogu Vegan Outreach, konkrétně mě zaujala věta

"This new world won't come about via a fundamental change in human nature, but by creating a world where making ethical choices is as easy as the current status quo."

http://whyveganoutreach.blogspot.com/201...world.html

Nesouhlasím se všema jejich názorama, ale o to nejde... Tenhleten postoj mi přijde jako "to ono", souvisí to i s tou diskuzí o veg. produktech v supermarketu.

Jinak pořád mám před sebou otázku, co jsem psala v mailu... Myslíte, že by bylo lepší, kdyby v supermarketech v ČR nebyly žádná sojová mléka, jogurty, sojová masa... a kdyby veganské alternativy se daly najít výhradně jen ve specializovaných obchodech?
11. 6. 2010 16:44
yyugh Offline
Člen Veggie Parade

Příspěvek: #16
(11. 6. 2010 16:14)Vraťka Napsal:  Tak v tomhle naprosto souhlasim s Markem... Mimochodem například Burger King má v zahraničí v nabídce i veganský burgry a přišlo mi to super. Po dlouhý době sem mohla zajít s ostatníma na "rychlojídlo" a vegan burger chutnal i jim a to mi prijde to hlavni. Aby lidi měli na výběr a veganství/vegetariánství se tolik nebáli, ochutnávali, přidávali se k nám...

Si děláte srandu ... ještě mám v živé paměti, jak jsme řvali při loňksém ročníku před mc´donaldem "Maso je vražda", ale jen co by začal nabízet vegburgr, tak si ho tam klidně dáte a budete řvát "Ať žije Mc´donald? Huh
On nepřestane prodávat masové!!! a to už nemluvím o dalších věcech co všechno má mc na svědomí ...
Nepřijde vám to alibistický?
11. 6. 2010 17:41
Vraťka Offline
Člen Veggie Parade

Příspěvek: #17
Pomoooc, ja pred Mekacem nekricela, ja loni na Veggie ani nebyla... Smile Ale jde mi o to, ze i touhle cestou se da lidem ukazat, ze byt veganem neni tak slozity.... Takhle je to se vsim, jakmile jdes do restaurace na pivo, musis pocitat s tim, ze tam budou varit i maso. Mekac bere kurata z Vodnansky drubezarny, pokud vim a tyhle kurata najdes v regale spousty obchodu, kam chodime nakupovat. Ano, taky davam prednost malym obchudkum, kde maji uzasnou nabidku vseho, co mam rada, ale i tam se objevuje bio-maso, se kterym taky nesouhlasime...
11. 6. 2010 17:48
yyugh Offline
Člen Veggie Parade

Příspěvek: #18
Jinak pořád mám před sebou otázku, co jsem psala v mailu... Myslíte, že by bylo lepší, kdyby v supermarketech v ČR nebyly žádná sojová mléka, jogurty, sojová masa... a kdyby veganské alternativy se daly najít výhradně jen ve specializovaných obchodech?
[/quote]

Lepší by to bylo, kdyby ty krámy nebyli ..., ale jelikož jsou, tak si musí najít každý ten svůj kompromis ..., ale mě dělá osobně problém zvít si z regálu tofu, kde vedle něho leží kus masa ...

Vidím, že to veganství má každý jinak postavený ..., což by zase na druhou stranu nevznikali takové to diskuze ...
Užite si víkendTongue
11. 6. 2010 17:48
Bára Offline
Člen Veggie Parade

Příspěvek: #19
(11. 6. 2010 17:48)yyugh Napsal:  Užite si víkendTongue

Ty taky <3
12. 6. 2010 01:43
Odpovědět 

[-]
Rychlá odpověď
Zpráva
Zde napište svoji odpověď.

Obrázková verifikace
Obrázková verifikace
(necitlivost k velikosti písma)
Do textového pole dole zadejte text, který vidíte na obrázku vlevo. Toto opatření má znemožnit psaní příspěvků nehumanoidům (robotům).

Skok na fórum:

KontaktyVeggie ParadeNahoruNa obsahOdlehčený (archivační) módRSS