Cz/En/Es

Úvod   pochod   News   Podpora   Foto/Video   Kontakt   Odkazy   Fórum   Návštěvní kniha

 

Benefiční koncert je za námi

 

Velmi děkujeme všem, kteří dorazili 25. března do Crossu, přispěli k dobré zábavě a podpořili květnový pochod Veggie Parade. Doufáme, že jste se dobře bavili a těšíme se na shledání na další akci.

 

Budeme rádi, když nám na fóru nebo v návštěvní knize zanecháte vzkaz, jak se vám akce líbila nebo co byste zlepšili - ať máme nějakou tu reflexi :)

 

Záznam z přednášky Michala Kolesára (všechny díly přednášky najdete zde):

 

foto od www.boruvka.eu:

foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto

 

foto od Veggie Parade:

foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto


 

RECEPTY (podle kterých jsme jídlo na akci připravovali):

 

BÁBOVKA
1 ½ hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek cukru (krystal), 1 hrnek sojového mléka, ¼ hrnku oleje, 1 rozmačkaný zralý banán, 1 kypřící prášek do pečiva, špetka soli, (vlašské ořechy, rozinky, hořké kakao).
Všechny přísady smícháme. Chceme-li bábovku dvoubarevnou, rozdělíme těsto na dva díly, do jednoho vsypeme kakao. Vylijeme do olejem vymazané a hrubou moukou nebo krupicí vysypané formy na bábovku (kakaovou část naléváme jako druhou). Pečeme ve vyhřáté troubě 30-40min na 180°C. Jestli je bábovka hotová, vyzkoušíme zapíchnutím dřevěné špejle (těsto se na ni nesmí lepit). Hotovou bábovku vyklopíme z formy za tepla.


FALAFEL
Pro 4 osoby: 2 šálky namočené cizrny, 1 šálek nasekané zelené cibule (možno jarní), ½ šálku nasekané petrželky, 4 st česneku (nasekaného), 1 polévková lžíce mletého římského kmínu (ne obyčejný!), 2 lžičky soli, ½ lžičky pepře, větší špetka chilli.
1 šálek cizrny necháme namočenou přes noc (12-20h), aby byla měkká ke konzumaci, ale stále křupavá (zdvojnásobí objem). Slijeme vodu a pečlivě rozmixujeme cizrnu na jemnou kaši (nevaříme jí!). Do mixéru poté přidáme nasekanou cibuli, petrželku, na menší kusy nasekaný česnek a rozmixujeme. Přendáme do mísy, osolíme, přidáme koření (nejvíce římský kmín) a dáme na 20 minut do lednice. Tvarujeme kuličky či placičky (3-4cm v průměru) a důkladně je mačkáme, aby držely pohromadě. Pro jistotu zahustíme moukou. Smažíme ve velké vrstvě oleje na středním plameni a než jsou nahnědlé, tak na ně nesaháme, aby se nerozpadly. Smažené placičky necháme okapat na ubrousku. Podáváme v pita chlebu nebo pšeničné tortille (naplněné zeleninou dle chuti: bílé zelí, okurky, rajské), s cous cous salátem (Tabouleh) nebo se zeleninou. Jako zálivka se používá hummus (cizrnová pasta), sojový jogurt s petrželkou a česnekem nebo tofunéza.


SOJOVÝ GULÁŠ S BRAMBORAMI
Pro 4 osoby: 100g sojových kostek (BonaVita), sojová omáčka (Shoyu), paprika, pepř, kmín (nejlépe mletý), gulášové koření, kari, sůl, majoránka, bazalka, 3 cibule, 5 stroužků česneku, mražená kukuřice (cca 4 hrsti), 5 větších brambor, 1-2 lžíce hl. mouky, bylinky (petržel, pažitka).
Sojové kostky dáme do hrnce, zakapeme sojovou omáčkou, bohatě zasypeme kořením (sladká i pálivá paprika, pepř, kmín, gulášové koření, kari, sůl či veganský zel. bujón), zalijeme vařící vodou a vaříme na mírném plameni asi deset minut, dokud kostky nezměknou. Poté slijeme a necháme v sítu okapat přebytečnou vodu. Ve velkém hrnci (nejlépe litinovém, který se nepřipaluje) rozpálíme olej, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, nakrájený česnek a osmahneme dozlatova. Poté přidáme kostky a kukuřici, dostatečně osmažíme, ke konci přidáme koření (nešetříme), sůl a zalijeme vařící vodou. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a přihodíme do hrnce. Ve studené vodě rozmícháme mouku a přidáme do guláše. Vaříme ještě cca 15 minut, dokud nejsou brambory měkké. Ke konci přidáme najemno nasekané bylinky (hlavně petržel). Můžeme přidat také citronovou šťávou. V případě potřeby dochutíme používaným kořením. Nejlépe chutná, když se nechá alespoň 1 den uležet.

 


CITÁTY - PDF

 

 

VŠECHNY CITÁTY NALEZNETE ZDE

 


Veggie Parade naplnila Cross dobrou náladou (tisková zpráva) 29.3.2010

 

Praha - Benefice iniciativy Veggie Parade pořádaná ve čtvrtek 25. března přilákala do pražského klubu Cross přes stovku návštěvníků. Večer započal promítáním a ojedinělou přednáškou předního aktivisty Michala Kolesára, jejíž návštěvě přednáškový sál klubu kapacitně téměř nestačil.

Promítání dalších dokumentárních filmů pak návštěvníci střídali s koncerty písničkářů (a vegetariánů) Lopsided a Jana Buriana, jehož vystoupení rozproudilo hlavní část programu, kapel Fidibus a Hissing Fauna i závěrečného live setu Peeni Walli Sound Crew. Mnozí se zastavili také na DJské stagei, kde zněl dubstep, breakbeat, reggae, hip-hop i jiné spřízněné žánry.

Mnozí návštěvníci také ochutnávali veganské pohoštění (například guláš nebo čokoládové muffiny), rozebírali si natištěné recepty i jiné informační a propagační materiály, a co je možná nejdůležitější, živě diskutovali s organizátory o přínosech i úskalích veganství a vegetariánství, ale také o právech zvířat, ochraně životního prostředí obecně atd.

S odstupem lze říci, že benefice dopadla všeobecným úspěchem. Kromě nezanedbatelného materiálního výtěžku, který poslouží koordinaci květnového průvodu a open-air festivalu Veggie Parade 2010, se zde podařilo vytvořit krásnou atmosféru, zpřístupnit veganský a vegetariánský styl života „náhodným“ návštěvníkům i navázat nové kontakty a přátelství.

Iniciativa Veggie Parade děkuje všem zúčastněným i klubu Cross a těší se na setkání v průvodu 15. května nebo na navazujícím festivalu v parku Parukářka.

 


Kdy: 25. března 2010, 19h (čtvrtek)

Kde: Cross Club, Praha 7, Plynární 1096/23


 

Program:


Hlavní stage:

19:30 LOPSIDED (Indie / Alternative / Folk - songster)

20:30 JAN BURIAN (Folk - songster) 

21:30 HISSING FAUNA (Indie / Post punk - band)

22:30 FIDIBUS (Funk / Soul / Neo-soul - band)  

23:30 PEENI WALLI (Dub / Jungle / Reggae - soundsystem)


Dolní stage (Dubstep / Reggae):

20:00 DJ Matt

21:00 DJ Lulu + MC Vaant

22:00 DJ Bica

23:30 DJane Orea

01:00 DJ Medis

 

Horní stage (kavárna):

19:00 Video – práce Michala Kolesára
19:30 Michal Kolesár - přednáška o zmrzačených křídlech + promítání o slepicích, svobodě a trávě.
20:30 Film: Behind the Mask
22:00 Film: Polární příběh
 

Dále se můžete těšit na veganské občerstvení (Food not Bombs, Veggie Parade: falafel, guláš, veganské košíčky aj.), výstavu a infostánky (Veggie Parade, Svoboda zvířat, Otevři oči, Greenpeace, Cesta přírody aj.).

 

 

Vstupné: 100,- Kč


 

 


 

Promítané dokumenty:

 

20:30

Pod maskou / Behind the Mask

Uncaged films / USA / 2006 / 72 min.
Dokument Pod maskou vypráví o lidech, kteří riskují svou svobodu i životy pro záchranu zvířat z míst utrpení. Animal Liberation Front (Fronta za osvobození zvířat) je hnutí, jehož členové neváhají překročit zákony tam, kde jsou v rozporu se soucitem. Americkou FBI jsou v současnosti označováni za domácí teroristickou hrozbu č. 1. Kdo jsou tito osvoboditelé zvířat a proč považují porušování zákona za nejúčinnější způsob, jak pomoci zvířatům? Proč riskují pro životy jiných život svůj? Režisérka Shannon Keith se pokouší dostat pod masku mužům a ženám, kterým pro jejich ideály hrozí vězení a někdy i smrt. Dosud nezveřejněné záběry odhalují, kam až jsou ochotni při zachraňování životů zvířat zajít.

 

22:00

Polární příběh / Arctic Tale
Sarah Robertson / USA / 2007 / 96 min.
Polární medvídě Nanu a mládě mrože Seela bojují o život od narození až do dospělosti. Jejich matky je už nechrání před predátory ani před smrtí v souboji. Avšak největší výzvou pro Nanu a Seela je přežít krutou změnu klimatu v Arktidě, která přináší akutní nedostatek potravy. Ledové království, které jim dalo život, jim mizí před očima. Jejich přežití závisí na ledu!

 

 

 

 

 

 

nahoru

 

 

2010 Veggie Parade | web: Tereza

 

NAVRCHOLU.cz